Κάπνισμα : Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου ;

April 12, 2016 Comments Off on Κάπνισμα : Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου ;
Κάπνισμα : Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου ;

Κάπνισμα : Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου ;
5 (100%) 1 vote

Κάπνισμα & εθισμός …

Το κάπνισμα είναι αναμφισβήτητα μια άκρως εθιστική συνήθεια. Ολοένα και περισσότερος κόσμος, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες (κάθε ηλικίας) αλλά και ανήλικοι, εθίζονται σε αυτή τη βλαβερή και επικίνδυνη συνήθεια που καταστρέφει κάθε υγιές κύτταρο του οργανισμού.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το κάπνισμα, συνδέεται με έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών, ορισμένες από αυτές και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ !

Ο καρκίνος (όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή του στόματος), είναι μόνο μία από αυτές τις θανατηφόρες ασθένειες με τις οποίες συνδέεται άμεσα το τσιγάρο. Ωστόσο, όπως φανερώνουν πρόσφατες μελέτες, το κάπνισμα, φαίνεται πως συνδέεται και με τον πολύτιμο ύπνο μας !

Ένα τσιγάρο πριν πέσω για ύπνο …

Πολλοί καπνιστές έχουν την συνήθεια του ενός τσιγάρου πριν από τον βραδινό τους ύπνο. Πώς όμως επηρεάζει κάτι τέτοιο την ποιότητα του ύπνου ; Συνδέεται πραγματικά ο ύπνος με το τσιγάρο … και πώς ;;;

(!!!) : Ένα και μόνο τσιγάρο μπορεί και διοχετεύει στον οργανισμό μεγάλο αριθμό βαρέων μετάλλων και επικίνδυνων τοξικών χημικών ουσιών που απειλούν την υγεία του !

ΕΡΕΥΝΑ Νο 1 : Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, το τσιγάρο, επηρεάζει και μάλιστα άμεσα τον ύπνο του ατόμου. Οι συστηματικοί καπνιστές, τείνουν να εμφανίζουν πιο ανήσυχο και μικρότερης διάρκειας ύπνο, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται επαρκώς !

ΕΡΕΥΝΑ Νο 2 : Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, το τσιγάρο, σχετίζεται και μάλιστα άμεσα με τον καρκίνο (και ειδικά με τον καρκίνο του πνεύμονα). Εκτός όμως από αυτή τη θλιβερή αλλά αναμενόμενη διαπίστωση, οι ειδικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που καπνίζουν τείνουν να παρουσιάζουν 10 φορές περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις στους όγκους τους, από τα άτομα εκείνα που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές !

Ποια είναι όμως ουσιαστικά η σχέση ύπνου – τσιγάρου ;;;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το τσιγάρο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και τελικά να αποπρογραμματίσει τη λειτουργία των γονιδίων τόσο των πνευμόνων, όσο και του εγκεφάλου.

Κάτι τέτοιο επιδρά στη συνέχεια και στον ύπνο του ατόμου, κάνοντάς τον ανήσυχο, ταραχώδη και (κυρίως !) ελλιπή !

ΕΡΕΥΝΑ : Σύμφωνα με μια μελέτη, οι καπνιστές, τείνουν να κοιμούνται 6 ή και λιγότερες ώρες κατά τον βραδινό τους ύπνο (και μάλιστα παρουσιάζοντας διαταραχές) ! Αντίστοιχα, μόλις 7 % είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άτομα που απέχουν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος !

Εδώ και χρόνια αναφέρεται στους επιστημονικούς κύκλους η σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη. Ένας τακτικά ταραχώδης και ελλιπής ύπνος μπορεί να είναι αίτιο δημιουργίας κατάθλιψης. Η σημασία του καλού, ήρεμου και ποιοτικού ύπνου για την καλή λειτουργία ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του οργανισμού, είναι τεράστια και δεν πρέπει να την αμελούμε …

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση παίζει η ουσία νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι η εθιστική ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο, και η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, διεγείρει τον οργανισμό και δημιουργεί ταραχώδη και προβληματικό ύπνο ! Η νικοτίνη επιδρά στο ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται (παρά τον ύπνο) έντονο αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η σωματική άσκηση είναι ο ιδανικότερος και πιο υγιεινός τρόπος να κόψετε την ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος, και παράλληλα να αποκτήσετε όμορφο, αδύνατο και γυμνασμένο σώμα, όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα, δυνατό και υγιή οργανισμό και φυσικά καλή διάθεση !

Comments are closed.