Μάθε να ακούς και να αποκωδικοποιείς το … στομάχι σου !!!

October 11, 2014 Comments Off on Μάθε να ακούς και να αποκωδικοποιείς το … στομάχι σου !!!
Μάθε να ακούς και να αποκωδικοποιείς το … στομάχι σου !!!

Rate this product

Το στομάχι μας συχνά στέλνει μηνύματα τα οποία δεν είμαστε πάντα σε θέση να ερμηνεύσουμε ή απλώς επιλέγουμε να τα προσπερνάμε. Μάθε ‘’τι θέλει’’ κάθε φορά ‘’να σου πει’’ και προστάτευσε την υγεία σου!

  • Είναι φυσιολογικό το… γουργουρητό ;;;

Απολύτως. Ο συνηθισμένος σε όλους μας αυτός ήχος που παράγει το στομάχι μας, δεν είναι τίποτα άλλο από συσπάσεις του συγκεκριμένου μυός αλλά και των αντίστοιχων εντερικών, κατά την διαδικασία της πέψης. Όταν μάλιστα έχουμε καταναλώσει περισσότερη υγρή παρά στερεή τροφή ο θόρυβος τείνει να είναι μεγαλύτερος αλλά και πάλι δεν αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

( !!! ) : Συνιστάται κατά την διάρκεια του φαγητού να μην γίνεται κατανάλωση νερού καθώς έχει αποδειχθεί πως δυσκολεύει την διαδικασία της πέψης. Ιδανικά θα πρέπει να πίνουμε νερό τουλάχιστον μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά το φαγητό.

  • Πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει ένα φούσκωμα ;;;

Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε ‘’ανωμαλία’’ παρατηρείται στον οργανισμό μας, είναι συνετό να ερευνάται. Όταν μάλιστα πρόκειται για ένα επίμονο σύμπτωμα, η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται ως η σωστότερη λύση αφού θα λύσει κάθε απορία σας και θα σας απαλλάξει από την ταλαιπωρία.

( !!! ) : Τροφές οι οποίες είναι δυνατόν να ερεθίσουν το στομάχι μας είναι : το ξύδι, τα καυτερά αλλά και το φύλλο με το οποίο φτιάχνονται οι πίτες το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσπεπτο ενώ τα τηγανητά, τα λιπαρά γεύματα και τα τυποποιημένα προϊόντα είναι υπαίτια συχνά για καούρες. Επίσης τα όσπρια, η ντομάτα, τα χόρτα και τα κρεμμύδια ανήκουν στις τροφές που ευθύνονται για εμφάνιση ‘φουσκώματος’.

  • Πότε κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθώ γιατρό ;;;

Η επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι αναγκαία όταν απλώς και μόνο αισθανόμαστε ενοχλήσεις στο στομάχι- ειδικά μετά την κατανάλωση πολλών καφέδων ή μετά από κάποια άλλη προφανή αιτία. Αντιθέτως είναι απαραίτητο όταν :

1) παρατηρήσετε στον οργανισμό σας ξαφνική ανορεξία η οποία μάλιστα οδηγεί στην παρατεταμένη απώλεια βάρους
2) αισθάνεστε πόνο στην κοιλιά, συνοδευόμενο μάλιστα από εμετούς
3) αισθάνεστε πόνους στον στομάχι οι οποίοι ‘χτυπούν’ και στην πλάτη
4) έχετε συχνά καούρες που νιώθετε ότι ανεβαίνουν μέχρι το στόμα ή τον λαιμό
5) εντοπίζετε διαταραχές των κενώσεων και κράμπες στο στομάχι
6) έχετε σφίξιμο στο επιγάστριο μαζί με εμετούς.

( !!! ) : Συχνή αιτία για πυκνές ενοχλήσεις στο στομάχι αποτελεί το λεγόμενο ‘’ελικοβακτηρίδιο’’, βακτήριο το οποίο είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω της στοματικής οδού και μπορεί να κριθεί ένοχο για την εμφάνιση χρόνιας γαστρίτιδας αλλά και έλκους του στομάχου ή του δωδεκαδάχτυλου. Η διάγνωσή του γίνεται με γαστροσκόπηση, τεστ αναπνοής, εξέταση αίματος και τεστ κοπράνων ενώ η θεραπεία του γίνεται με αντιβιοτικά χορηγούμενα πάντα από γιατρό.

Comments are closed.