Νέα μορφή ανορεξίας … “Η ανορεξία των ενηλίκων”

March 17, 2015 Comments Off on Νέα μορφή ανορεξίας … “Η ανορεξία των ενηλίκων”
Νέα μορφή ανορεξίας … “Η ανορεξία των ενηλίκων”

Νέα μορφή ανορεξίας … “Η ανορεξία των ενηλίκων”
5 (100%) 1 vote

Το σοκαριστικό πρόβλημα της ανορεξίας μεγαλώνει !!!

Κάποτε το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών και κυρίως το πρόβλημα της ανορεξίας είχε όριο ηλικίας ! Τα νεαρά κορίτσια ήταν ο στόχος της ύπουλης αυτής πάθησης ! Κορίτσια που ήταν ακόμα στο σχολείο, κορίτσια έφηβα που παρακολουθούσαν τα πρότυπα ομορφιάς που πλασάρουν τα μέσα επικοινωνίας και που σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικά και βασικότερα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλή για την υγεία !!!

Ήταν εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο εμφάνισης διατροφικής διαταραχής σε άτομα (και μιλάμε περισσότερο για τις γυναίκες, επειδή επηρεάζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα trends της showbiz) μεγαλύτερης ηλικίας των 30 ετών. Ωστόσο πλέον, η ασθένεια φαίνεται να έχει σπάσει για τα καλά αυτό το ηλικιακό φράγμα, σε σημείο να χαρακτηρίζεται πια ως μάστιγα που δε γνωρίζει όρια … ούτε φύλου, ούτε ηλικίας, ούτε φυσικής κατάστασης !

Ακόμα και άτομα πολύ αδύνατα μπορεί να πέσουν στην παγίδα να κυνηγήσουν μια άπιαστη τελειότητα που καταστρέφει τόσο το σώμα όσο και ολόκληρη την ύπαρξή τους !

Οι “New York Times” αναφέρουν χαρακτηριστικά …

(!!!) : “Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια οι γιατροί αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό γυναικών ηλικίας άνω των 30 ετών, που λιμοκτονούν, κάνουν χρήση καθαρτικών, δοκιμάζουν σωματική άσκηση που αγγίζει επικίνδυνα τα άκρα και υιοθετούν όλες αυτές τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν προνόμιο της εφηβικής ηλικίας !”

Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων από διατροφικές διαταραχές οδήγησε στη δημιουργία όλο και περισσοτέρων ειδικών κλινικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, οι κλινικές αυτές, δημιούργησαν και ειδικό πρόγραμμα που αναλαμβάνει τα επεισόδια εκείνα που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές σε άτομα που έχουν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους !

Η αντιμετώπιση του προβλήματος : Εφικτή ή απλά μύθος ;;;

Η αντιμετώπιση μιας διατροφικής διαταραχής και ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πιο ανησυχητική η εκδήλωση διατροφικής διαταραχής σε ένα νεαρό ή ανήλικο άτομο, αλλά είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση της !

Αντιθέτως, ένα άτομο που έχει ξεπεράσει το όριο των 30 ετών και που εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά, υποδηλώνει την ύπαρξη ενός βαθύτερου προβλήματος που μπορέι να αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια !

(!!!) : Για να είμαστε λοιπόν πιο σαφείς, ένα άτομο μιας κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας, όταν φανερώνει κάποια διατροφική διαταραχή σημαίνει πως υπάρχουν ψυχολογικά αίτια που γιγαντώνονται με το πέρασμα των χρόνων και που τελικά εκδηλώθηκαν με την συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή !

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως ήδη αναφέραμε δεν κάνουν διακρίσεις. Εκτός από το ότι δεν διαχωρίζουν άνδρες ή γυναίκες, μικρούς ή μεγάλους σε ηλικία, επίσης δε διαχωρίζουν κοινωνική, οικονομική και εργασιακή κατάσταση !

(!!!) : Έρευνες δείχνουν μάλιστα πως μεγάλος αριθμός γυναικών που εμφανίζουν πρόβλημα διατροφικής διαταραχής είναι γυναίκες που είναι επιτυχημένες στο αντικείμενό τους, πολυάσχολες, μητέρες, σύζυγοι, που υποθετικά έχουν κερδίσει τη μάχη του αυτοσεβασμού και έχουν λάβει την καταξίωση που επιδίωκαν …

Λόγος εκδήλωσης των νοσημάτων αυτών είναι πάντα η αβέβαιη ψυχολογία του ατόμου ! Για την επίλυση λοιπόν των διαφόρων διατροφικών διαταραχών δεν αρκεί η επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο, ούτε η συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο … αυτό που είναι απαραίτητο είναι η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο ώστε να καταφέρει να εντοπίσει τα αίτια εκδήλωσης της ασθένειας και να την χτυπήσει τελικά στη ρίζα της !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην αγνοείτε ποτέ τα προβλήματα διατροφικής διαταραχής ! Μπορεί να αποβούν μοιραία ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ατόμου ! Μόλις διακρίνετε κάποια ανησυχητικά συμπτώματα σε εσάς ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και ζητήστε του βοήθεια και μάλιστα ΑΜΕΣΑ !!!

Comments are closed.