Ο χειμώνας φέρνει μαζί του … την κατάθλιψη !

February 4, 2015 Comments Off on Ο χειμώνας φέρνει μαζί του … την κατάθλιψη !
Ο χειμώνας φέρνει μαζί του … την κατάθλιψη !

Rate this product


Ο χειμώνας έρχεται, και μαζί με το τσουχτερό κρύο, πολλές φορές φέρνει και την κατάθλιψη να μας “χτυπήσει την πόρτα”. Γιατί όμως ο χειμώνας ευνοεί τελικά την εμφάνιση κατάθλιψης ;;;

Βασική αιτία είναι η μέρα, η οποία μικραίνει όλο και περισσότερο, και ο ήλιος, ό οποίο κάνει συνεχώς και πιο σπάνια την εμφάνισή του. Το κρύο, η συννεφιά, ο σκοτεινός ουρανός, είναι μερικοί σημαντικότατοι λόγοι για να φανερώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, μιας κατάθλιψης … με εποχιακό χαρακτήρα !

(!!!) : Ένα άτομο που θα παρουσιάσει εποχιακή κατάθλιψη δεν είναι απαραίτητο να θορυβηθεί, ωστόσο σίγουρα δε θα πρέπει να επαναπαυθεί σε αυτή τη μελαγχολία που του προξενεί το μουντό περιβάλλον. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνεχής επιδείνωση της ψυχολογίας του, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε έναν ειδικό !

Τα αίτια της χειμερινής κατάθλιψης …

1ο αίτιο : Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η αδράνεια είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ανάπτυξης κατάθλιψης και μάλιστα ανεξάρτητα από την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, ειδικά ο χειμώνας, λόγω του κρύου, της βροχής, του χιονιού, περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές του ατόμου για κινητοποίηση, οδηγώντας το στην εύκολη λύση του αράγματος στον καναπέ.

2ο αίτιο : Η δουλειά & οι υποχρεώσεις

Το καλοκαίρι και η ανεμελιά φεύγουν και δίνουν τη σκυτάλη στον χειμώνα και τις ατελείωτες και αγχωτικές υποχρεώσεις. Το στρες μπαίνει στην καθημερινότητα του ατόμου και γίνεται ρουτίνα, φέρνοντας μαζί και όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία του.

3ο αίτιο : Οι οικονομικές υποχρεώσεις

Οι οικονομικές υποχρεώσεις που έρχονται μετά από ένα καλοκαίρι ξεγνοιασιάς αλλά και πολλών εξόδων, δυσκολεύουν το ήδη αγχωτικό κλίμα της επιστροφής στην εργασία ! Το άτομο νιώθει να βάλλεται από παντού και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ατελείωστες υποχρεώσεις, οικονομικές και όχι μόνο !

4ο αίτιο : Η κακή & ανεπαρκής διατροφή

Το κρύο ανοίγει την όρεξη λέγανε οι γιαγιάδες μας και δεν είχαν άδικο ! Το κρύο οδηγεί το άτομο στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού για να μπορέσει να ζεσταθεί … και συνήθως αυτό το φαγητό δεν είναι καθόλου υγιεινό. Τα ανθυγιεινά φαγητά, που φυσικά έχουν και περισσότερες θερμίδες, τείνουν να δημιουργούν ένα αίσθημα ικανοποίησης στο άτομο.

5ο αίτιο : Το αυξημένο αλκοόλ

Το κρύο κάνει το άτομο πιο επιρρεπές στο ποτό. Αν και το ποτό φέρνει χαλάρωση και φαινομενικά διευκολύνει και τον ύπνο, ωστόσο στερεί ποιότητα αυτού. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία τελικά θα επιφέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα και στην σωματική αλλά και στην ψυχολογική υγεία του ατόμου.

Comments are closed.