Τι πρέπει να ξέρω για το άσθμα … !!!

December 17, 2014 Comments Off on Τι πρέπει να ξέρω για το άσθμα … !!!
Τι πρέπει να ξέρω για το άσθμα … !!!

Rate this product


235 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν την νόσο του άσθματος. Πώς όμως ο ασθενής θα καταλάβει ότι πάσχει απ’ την συγκεκριμένη νόσο και ποια συμπτώματα θα πρέπει να τον αφυπνήσουν ;;;

  • Το άσθμα σχετίζεται με την αλλεργία;

Οι περισσότερες περιπτώσεις άσθματος όντως είναι αλλεργικής αιτιολογίας. Τα αλλεργιογόνα που μπορούν να το εμφανίσουν είναι μεταξύ άλλων η γύρη, τα ακάρεα, οι μύκητες και τα κατοικίδια. Παράλληλα όμως μία κρίση άσθματος μπορεί να προέλθει και από το άγχος, το κρύο, τον καπνό από τσιγάρο όπως και από κάποια φάρμακα. Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί επίσης σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα ενώ ευθύνεται και για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνται.

( !!! ) : Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι η επαφή με τα ζώα από μικρή κιόλας ηλικία ελαττώνει τια πιθανότητες εμφάνισης άσθματος καθώς βοηθάει τον οργανισμό να οχυρωθεί τονώνοντας την άμυνά του!!!

  • Υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται η διατροφή για την εμφάνιση άσθματος;

Κι όμως, πολλοί ερευνητές τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν ότι η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων η οποία παρατηρείται στην διατροφή μας, είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί αιτία για την αύξηση του αριθμού πασχόντων.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα – το οποίο μάλιστα θεωρείται προάγγελος του άσθματος- είναι ο ξηρός και συχνά επίμονος βήχας ο οποίος μάλιστα τείνει να επιδεινώνεται τις πολύ πρωινές ώρες. Επίσης το άτομο πιθανώς να έχει το αίσθημα της δύσπνοιας αλλά και συρίττουσα αναπνοή (τα λεγόμενα ‘’γατάκια’’).

  • Με ποιες εξετάσεις θα διαπιστώσω αν όντως πρόκειται για άσθμα;

Η κύρια εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο άτομο πάσχει από άσθμα είναι η σπιρομέτρηση. Η διαδικασία που απαιτείται είναι πολύ απλή, καθώς απαιτεί μόνο το φύσημά του ασθενή με δύναμη σε μία ειδική συσκευή (το λεγόμενο ‘’σπιρόμετρο’’) που καταδεικνύει την κατάσταση των αεραγωγών των πνευμόνων και το στάδιο απόφραξής τους.

  • Αν διαπιστωθεί ότι πάσχω από άσθμα θα πρέπει να λαμβάνω καθημερινή φαρμακευτική αγωγή;

Η αγωγή που θα κριθεί ότι πρέπει να λαμβάνεται απ’ το άτομο το οποίο νοσεί, ρυθμίζεται απ’ την βαρύτητα του άσθματος. Στην περίπτωση που παρατηρούνται αραιές αναπνευστικές κρίσεις τότε συνήθως προτείνεται απλή λήψη εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσπνοια τα οποία και δρουν άμεσα. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει συχνά κρίσεις τότε πιθανόν να του χορηγηθούν κάποια ρυθμιστικά φάρμακα τα οποία και θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά.

( !!! ) : Κατά την περίοδο της κύησης η έγκυος κρίνεται απαραίτητο να παρακολουθείται απ’ τον γιατρό της (πνευμονολόγο) ο οποίος θα ρυθμίσει και αναλόγως την αγωγή που θα πρέπει να λαμβάνει κατά την συγκεκριμένη περίοδο!!!

Comments are closed.