Τι σχέση μπορεί να έχει το αλκοόλ & η αρτηριακή πίεση ;

October 6, 2015 Comments Off on Τι σχέση μπορεί να έχει το αλκοόλ & η αρτηριακή πίεση ;
Τι σχέση μπορεί να έχει το αλκοόλ & η αρτηριακή πίεση ;

Τι σχέση μπορεί να έχει το αλκοόλ & η αρτηριακή πίεση ;
4.67 (93.33%) 6 votes

Αρτηριακή πίεση : Κινδυνεύω ;;;

Πολλά είναι τα άτομα που παρουσιάζουν ανεβασμένα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα άτομα δεν το γνωρίζουν καν. Τι είναι όμως πραγματικά η αρτηριακή πίεση και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή ;

(!!!) : Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά συστέλλεται !

Τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται : η συστολική πίεση (μεγάλη πίεση) μεταξύ 100 και 120 mmHg, ενώ η διαστολική πίεση (μικρή πίεση) κάτω από περίπου 80 mmHg (σε άτομα ενήλικα άνω των 18 ετών). Όταν αναφερόμαστε σε προ-υπερτασική κατάσταση, η συστολική πίεση κυμαίνεται μεταξύ 120 και 140 mmHg ενώ η διαστολική περίπου μεταξύ 80 και 90 mmHg. Οταν όμως η συστολική πίεση ξεπεράσει τα 140 mmHg ή η διαστολική πίεση ξεπεράσει τα 90 mmHg τότε αναφερόμαστε σε υπέρταση σταδίου 1.

Τα αίτια της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) …

Τις περισσότερες φορές, η υπέρταση οφείλεται σε φαινομενικά αδικαιολόγητους λόγους, που όμως με κάποιον τρόπο σχετίζονται με τα γονίδια. Με λίγα λόγια, η υπέρταση, έχει και κληρονομική φύση !

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! : Ένας ακόμα εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία. Το μεγάλο σωματικό βάρος, σε συνδυασμό με κακή διατροφή, αυξημένη κατανάλωση αλατιού και με καθιστική ζωή μπορεί να εμφανίσει υπέρταση σε νεαρά άτομα ηλικίας 30 ετών ή ακόμα και σε μικρά παιδιά !

Υπάρχει θεραπεία για την υπερταση ;

Η απάντηση δεν είναι απόλυτα σαφής. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία για την υπέρταση, αλλά με διάφορους τρόπους μπορεί να ελεγθεί και να περιοριστεί στις φυσιολογικές τιμές με λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που θα συστήσει ο αρμόδιος γιατρός !

Είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου ;

ΦΥΣΙΚΑ ! Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικότερους λόγους εφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στοιχίσει στο άτομο ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Απαιτείται τακτική παρακολούθηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και φυσικά έγκαιρη αντιμετώπιση όταν λάβει υψηλές τιμές !

Είστε “φίλος” του αλκοόλ ;

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η κατανάλωση αλκοόλ με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ;

Σχετίζεται το αλκοόλ πραγματικά με την υπέρταση … με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό;

Όσο και αν αγαπάτε να το “τσούζετε” λιγάκι κάθε μέρα, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε … και μάλιστα πολύ σοβαρά ! Όπως φανερώνουν επιστημονικές μελέτες, η υπέρταση συνδέεται και μάλιστα άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ.

(!!!) : Δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια, ούτε και έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό γενικά και στην αρτηριακή πίεση ειδικότερα ! Για παράδειγμα το κόκκινο κρασί είναι από τις φωτεινές εξαιρέσεις αλκοολούχων ποτών με θετική για τον οργανισμό επίδραση !

Αποδεικνύεται επιστημονικά και τονίζεται από όλους τους γιατρούς, η θετική επίδραση μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού σε καθημερινή βάση σε σχέση με την καρδιά και την αρτηριακή πίεση !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σχεδόν όλα τα αλκοολούχα ποτά συνδέονται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και με σοβαρότατα καρδιαγγειακά επεισόδια !

Comments are closed.