Alzheimer : Μήπως τελικά είναι … μεταδοτικό ;;;

March 1, 2016 Comments Off on Alzheimer : Μήπως τελικά είναι … μεταδοτικό ;;;
Alzheimer : Μήπως τελικά είναι … μεταδοτικό ;;;

Alzheimer : Μήπως τελικά είναι … μεταδοτικό ;;;
5 (100%) 1 vote

Τι είναι το Alzheimer ;

Η νόσος Alzheimer είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου, καθαρά εκφυλιστικού χαρακτήρα πουεπιδρά στη μνήμη του ατόμου αλλά και σε όλες τις νοητικές λειτουργίες του. Πολύ συχνά, αν και γίνονται εμφανείς οι αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου (το οποίο αρχίζει να εμφανίζει δυσκολίες ακόμα και σε καθημερινές εργασίες), η κατάσταση αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τα άτομα του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα να μην δέχεται το άτομο την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η νόσος είναι εξελικτική και η μη έγκαιρη ιατρική περίθαλψη, σηματοδοτεί σημαντικές συνέπειες στην νοητική ικανότητα του ατόμου και στην διεκπεραίωση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων του.

Ακόμα και η προσωπική φροντίδα είναι αδύνατη σε άτομα που πάσχουν από την νόσο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αυτής. Όταν πλέον η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής εξαρτάται εξ’ολοκλήρου από τους άλλους, όπως και η φροντίδα του, η υγιεινή του και η επίβλεψή του (η οποία είναι απαραίτητη !).

το άτομο σε αυτό το στάδιο τείνει να εμφανίζει και άλλα συμπτώματα (εκτός από την απώλεια μνήμης), όπως :

 • η υπερκινητικότητα
 • η απάθεια
 • η επιθετική συμπεριφορά
 • οι μεταβολές της όρεξης
 • οι μεταβολές της διάθεσης
 • οι διαταραχές στον ύπνο
 • η δυσκολία χρήσης μηχανών
 • η δυσκολία στην επικοινωνία (διάβασμα – γράψιμο)
 • η ομιλία με μπερδεμένες λέξεις και προτάσεις
 • η κατάθλιψη
 • η παρουσία ψευδαισθήσεων

Μετάδοση της νόσου Alzheimer ΚΑΙ μεταξύ ανθρώπων !

Μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία, η ιδέα και μόνο ότι μπορεί η νόσος Alzheimer να είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα προκαλούσε κύμα γέλιων.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πρόσφατα, νέες έρευνες που εφαρμόστηκαν σε ζώα, απέδειξαν δυστυχώς ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής μπορούν να μεταδοθούν από ένα ζώο σε ένα άλλο μέσω των ιστών. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν τότε τους επιστήμονες στο καίριο ερώτημα : “Γιατί να μην ισχύει και για τους ανθρώπους αυτό ; Μήπως τελικά η νόσος του Alzheimer μπορεί να μεταδοθεί και από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο ;”

Σάλος ξέσπασε σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, όταν μια σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο “Nature”. Η μελέτη αυτή αναφερόταν στην πιθανότητα να μπορεί ένας άνθρωπος να κολλήσει από κάποιον άλλο άνθρωπο την νόσο … κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης !

Μετά από ενδελεχείς μελέτες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το ίδιο στοιχείο με την νόσο του Alzheimer, εντοπίστηκε στον εγκέφαλο ατόμων που έπασχαν και έχασαν τη ζωή τους από την νόσο των “τρελών αγελάδων” ή αλλιώς νόσος Creutzfeldt – Jakob.

Το κοινό μεταξύ όλων αυτών των ατόμων, ήταν πως όλα είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση … και μάλιστα πιο συγκεκριμένα σε μεταμόσχευση σκληρής μήνιγγας. Η μήνιγγα είναι ένας λεπτός φλοιός που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Οι επιστήμονες μάλιστα εκφράζουν ανησυχία και για άλλο τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, όπως η μετάγγιση του αίματος ή ακόμα η ανεπαρκής υγιεινή στον χώρο του χειρουργείου (π.χ. τα βρώμικα και μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία).

Τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο των τρελών αγελάδων (νόσο Creutzfeldt – Jakob), παρουσίασαν συγκεντρώσεις βήτα αμυλοειδούς. Εξαιρετικά σημαντικό ήταν μάλιστα και το γεγονός, πως όλα ήταν άτομα μικρής ηλικίας (μεταξύ 36 και 51 ετών), γεγονός που δεν συνάδει με την υψηλή παρουσία του βήτα αμυλοειδούς κατά την νεκροψία.

(!!!) : Το βήτα αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που στην περίπτωση της νόσου του Alzheimer παίζει καθοριστικό ρόλο και συμβάλλει στην δημιουργία της !

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η υψηλή συγκέντρωση βήτα αμυλοειδούς ευθυνόταν σε εγχύσεις hGH που πιθανότατα είχαν μολυνθεί από βήτα αμυλοειδές και μετέφεραν τον ιό.

Πολλά άτομα έχασαν τη ζωή τους από θεραπεία με μολυσμένη παρτίδα hGH, γεγονός που έχει αφυπνίσει ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα να βρει απαντήσεις … και μάλιστα άμεσα !

Comments are closed.