Άνοια

November 11, 2017 Comments Off on Άνοια
Άνοια

Άνοια
5 (100%) 2 votes

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια ορίζεται ως μία προοδευτική ανωμαλία η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος σας και ειδικότερα την ικανότητα σας να θυμάστε, να σκέφτεστε και να δίδετε δικαιολογίες.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία καθαυτή ασθένεια – αλλά ως μία ομάδα συμπτωμάτων τα οποία πιθανόν να συνοδεύουν έναν αριθμό ασθενειών οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.

Η πλέον γνωστή από αυτές είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ. Μία ακόμη είναι δυνατόν να είναι η αγγειακή άνοια, η οποία αναπτύσσεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα περιορισμένης φύσης εγκεφαλικό επεισόδιο, ή υπάρχει καταστροφή αιματικής αρτηρίας η οποία διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Άλλα είδη άνοιας περιλαμβάνουν – άνοια με τα σώματα Lewy, καθώς και η μετωπο-κροταφική άνοια.

Η άνοια δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως συνέπεια της γήρανσης, αλλά ο κίνδυνος παρουσίας της άνοιας μεγαλώνει με την ηλικία.

Το έτος 2014, από τα 850,000 άτομα τα οποία ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέροντας από άνοια, τα 773,502 είχαν ηλικία 65 χρόνων και άνω.

Κοινά συμπτώματα της άνοιας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν την άνοια εμφανίζονται προοδευτικά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, συχνά σε μία περίοδο μερικών χρόνων.

Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ασθένεια η οποία τα προκάλεσε. Επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή και είναι κάτι περισσότερο από περιστασιακά κενά. Τα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν:

 • Σκληρή προσπάθεια να θυμηθούμε γεγονότα τα οποία συνέβησαν πρόσφατα, ακόμη και εάν μπορείτε να θυμηθείτε πολύ παλαιότερα γεγονότα.
 • Σκληρό αγώνα να παρακολουθήσουμε συζητήσεις, ειδικότερα σε ομάδες.
 • Ξεχνούμε τα ονόματα προσώπων ή γεγονότων.
 • Σκληρός αγώνας να παρακολουθήσουμε μία ιστορία στην τηλεόραση, ή σε ένα βιβλίο, ή να καταλάβουμε άρθρα τα οποία διαβάζουμε σε περιοδικά ή εφημερίδες.
 • Πρόβλημα στο να θυμηθούμε την ημέρα και την ακριβή ημερομηνία.
 • Πρόβλημα να θυμηθούμε πού τοποθετήσαμε κάτι, ή ποια είναι η θέση ορισμένων πραγμάτων.
 • Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας ή χάνουμε το νήμα των όσων λέμε, στην μέση μίας φράσης.
 • Δυσκολία στην ολοκλήρωση γνωστών καθηκόντων.
 • Σκληρή προσπάθεια να εκτελέσουμε πράγματα που συνήθως τα βρίσκαμε ως πολύ εύκολα.
 • Αίσθηση σύγχυσης ακόμη και σε γνωστό περιβάλλον ή τόπο.
 • Παρουσίαση προβλημάτων στον έλεγχο της διάθεσης σας, ή των συναισθημάτων σας.

Αμφότερες οι πλευρές, τόσο τα πρόσωπα που υποφέρουν από άνοια, όσο και αυτοί που είναι γύρω τους, είναι δυνατόν να μην παρατηρήσουν τα σημάδια ή να μην τα θεωρήσουν σοβαρά για κάποιο διάστημα χρόνου.

Comments are closed.