Μεγαλορεξία : Η νέα απειλή

January 5, 2016 Comments Off on Μεγαλορεξία : Η νέα απειλή
Μεγαλορεξία : Η νέα απειλή

Μεγαλορεξία : Η νέα απειλή
5 (100%) 1 vote

Το “Σύνδρομο του Αδώνιδος” χτυπά !

Πρόκειται για μια νέα διατροφική – ψυχολογική διαταραχή – απειλή, που πρωτοέκανε την εμφάνισή της το 1997. Η μεγαλορεξία ή bigorexia ή “σύνδρομο του Αδώνιδος”, είναι μια κατάσταση αντίστροφη από την πολύ γνωστή μας ανορεξία.

(!!!) : Ως μεγαλορεξία ορίζεται η σωματική δυσμορφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο αποζητά την γυμναστική και τη γράμμωση σε ψυχωτικό πλέον επίπεδο !

Τα κρούσματα δεν είναι λίγα και όσο πάει αυξάνουν όλο και περισσότερο. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ανορεξίας, έτσι και στη μεγαλορεξία, το άτομο, αντιλαμβάνεται με έναν λανθασμένο τρόπο τον εαυτό του και την εικόνα του, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να την αλλάξει με βάση τα πρότυπα που έχει στο μυαλό του.

Στην περίπτωση της μεγαλορεξίας, το ζητούμενο του ατόμου, η ιδεατή εικόνα του εαυού του δεν είναι μια αδύνατη φιγούρα, αλλά ένα σώμα πολύ γυμνασμένο. Για το άτομο αυτό, το βάρος του αλλά και η μυική του μάζα δεν είναι ποτέ η επιθυμητή, αλλά αντιθέτως είναι πάντα πολύ μικρότερη. Αυτή η στρεβλή εικόνα του εαυτού του, οδηγεί το άτομο σε συνεχείς προπονήσεις για να καταφέρει να αυξήσει τον μυικό του όγκο και να επιτύχει την γράμμωση που επιθυμεί … το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως δεν έρχεται ποτέ !

Ποια άτομα τείνουν να εμφανίζουν το σύνδρομο αυτό ;

Πρόκειται για μια διαταραχή που βρίσκει έδαφος κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με την γυμναστική και την άθληση … και μάλιστα συστηματικά. Η εκγύμναση και το σμίλεμα του σώματος γίνονται από ένα σημείο και έπειτα εμμονή, και δημιουργούν στο άτομο ψευδή εικόνα για τον εαυτό του.megaloreksia-lipodialites-greece

Στην προσπάθειά του το άτομο να αυξήσει τον όγκο του στρέφεται μανιωδώς προς την άρση βαρών και αλλάζει την διατροφή του αποζητώντας μεγαλύτερη ημερήσια λήψη πρωτεΐνης. Επειδή η πρωτεΐνη δεν είναι αρκετή από τα τρόφιμα, αρχίζει στη συνέχεια τη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων πρωτεϊνούχων σκευασμάτων.

(!!!) : Η διαταραχή αυτή πλήττει κυρίως τους άντρες και συνήθως τους βλέπουμε να ασχολούνται με το body building, αλλά δεν είναι απίθανο να δούμε και γυναίκες να πάσχουν από την ίδια πάθηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 38χρονης Ρενέ Καμπλ, η οποία πάσχει από μεγαλορεξία. Νιώθοντας άσχημα για το σώμα της (το οποίο θεωρούσε σκελετωμένο), αποφάσισε να ασχοληθεί με το body building για να αυξήσει τον όγκο της και τη μυική της μάζα, αποκτώντας έτσι το ιδανικό σώμα (για τα δικά της κριτήρια).

«Έχοντας περισσότερη μυϊκή μάζα στο σώμα μου νιώθω σαν να έχω μία πανοπλία όπου κι αν πάω», δήλωσε η Ρενέ στην εφημερίδα The Guardian, εξηγώντας την απόφασή της να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με το body building. Η μυική αυτή μάζα της παρείχε προστασία και ασφάλεια. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει μια βαθύτερη ψυχολογική δυσλειτουργία που την οδήγησε στην εμμονή αυτή με την εμφάνισή της.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Καταστάσεις σαν αυτή είναι επικίνδυνες και χρήζουν παρακολούθησης από ειδικό. Μπορούν να οδηγήσουν το άτομο ακόμα και σε σοβαρή κατάσταση κατάθλιψης ή λήψης επικίνδυνων ουσιών !

Comments are closed.