Χοληστερόλη : Γιατί πρέπει να προσέχουμε ;

June 5, 2015 Comments Off on Χοληστερόλη : Γιατί πρέπει να προσέχουμε ;
Χοληστερόλη : Γιατί πρέπει να προσέχουμε ;

Χοληστερόλη : Γιατί πρέπει να προσέχουμε ;
4 (80%) 1 vote

Τι είναι η χοληστερόλη ;

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που ενυπάρχει μέσα σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και που καταλήγει στον οργανισμό μας. Η ουσία αυτή απορροφάται από το έντερο κατά την επεξεργασία των τροφών.

Ωστόσο, η χοληστερόλη, δημιουργείται και από τον ίδιο τον οργανισμό, και πιο συγκεκριμένα από το συκώτι.

Η ουσία της χοληστερόλης … για την υγεία !

(!!!): Η σημασία της ουσίας χοληστερόλης είναι πάρα πολύ μεγάλη για τον οργανισμό και για την υγεία μας, αφού είναι υπεύθυνη για την δημιουργία τόσο εγκεφαλικών, όσο και νευρικών κυττάρων ! Μάλιστα, η χοληστερόλη, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία ορισμένων ορμονών του οργανισμού !

Όλοι, με το άκουσμα της λέξης “χοληστερόλη” τρομοκρατούνται, αλλά η χοληστερόλη δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό για τον οργανισμό. Αντιθέτως, όταν οι τιμές της είναι χαμηλές, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και πρωταρχικής σημασίας για την καλή λειτουργία του.

(!!!) : Όταν οι τιμές της χοληστερόλης είναι αυξημένες αρχίζουν τα προβλήματα. Οι ανεβασμένες τιμές της ουσίας χοληστερόλης στο αίμα συνεπάγονται και σοβαρά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Γιατί μπορεί η χοληστερόλη να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό ;

Όταν η ουσία της χοληστερόλης έχει υπερβεί τα επιτρεπτά για την υγεία του οργανισμού ποσοστά στο αίμα, αρχίζει να διεισδύει στις αρτηρίες διαπερνώντας τα τοιχώματά τους.

(!!!) : Η διείσδυση της ουσίας χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών είναι η υπεύθυνη για τη δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας !

Η αθηρωματική πλάκα, όταν δημιουργηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών, δυσκολεύει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο !

(!!!) : Ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου ανεβαίνει κατακόρυφα με την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα !

Η “καλή” και η “κακή” …

Είναι αλήθεια πως η χοληστερόλη έχει το καλό αλλά έχει και το κακό της πρόσωπο. Όσο απαραίτητη είναι για την σωστή και ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, άλλο τόσο επιζήμια μπορεί να είναι όταν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

(!!!) : Σημασία έχει ο εντατικός έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης με το “κακό πρόσωπο” ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης, δηλαδή της χοληστερόλης LDL.

Είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης ίδια για όλους ;

Είναι πολύ σημαντικό τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης ή αλλιώς της χοληστερόλης LDL, να είναι χαμηλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Ο βαθμός επικινδυνότητας του κάθε ατόμου είναι σε άμεση συνάρτηση και με το ιστορικό του, με την κληρονομικότητα, αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο το ΚΑΘΕ άτομο να συμβουλεύεται τον προσωπικό του ιατρό για την εκτίμηση της κατάστασής του και την εξέλιξη της υγείας του.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ :

Για να διατηρείτε την κακή χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα και να καταφέρετε να διαφυλάξετε την υγεία σας, θα πρέπει να καθιερώσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα για κάθε ημέρα !

Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι η καλύτερη βάση για μια καλή υγεία και έναν δυνατό οργανισμό !

Comments are closed.