Ελαιόλαδο & τι πρέπει να γνωρίζω …

June 16, 2015 Comments Off on Ελαιόλαδο & τι πρέπει να γνωρίζω …
Ελαιόλαδο & τι πρέπει να γνωρίζω …

Ελαιόλαδο & τι πρέπει να γνωρίζω …
4 (80%) 2 votes

Το ελαιόλαδο … από το “χωριό”

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καλό … και ένα καλό ελαιόλαδο θεωρούμε πως είναι ένα ελαιόλαδο από το χωριό. Ποια είναι όμως η αλήθεια ; Αρκεί ένα ελαιόλαδο να προέρχεται από το χωριό για να θεωρηθεί καλό ελαιόλαδο ; Αν όχι, τι ακόμα πρέπει να προσέχουμε κατά την επιλογή ελαιόλαδού ;

Το καλό λάδι πρέπει να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες κατά την παρασκευή του, και φυσικά να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να είναι ασφαλές για τον οργανισμό και εκίνδυνο για την υγεία του ατόμου !

Νοθευμένα ελαιόλαδα … Υπάρχουν ;

Και όμως υπάρχουν και μάλιστα σε μεγάλη αφθονία ! Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε και από τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει η φύση, έτσι και με το ελαιόλαδο, έχει παρατηρηθεί νοθεία με απώτερο σκοπό (όπως πάντα άλλωστε !) το κέρδος !

(!!!) : Η νοθεία του ελαιόλαδο πραγματοποιείται με την προσθήκη και άλλων πιο φθηνών και φυσικά χαμηλότερης ποιότητας ελαίων, όπως είναι και το σπορέλαιο !

Τα ελαιόλαδα που θα βρούμε στα ράφια του κάθε σουπερμάρκετ έχουν περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχουν εξακριβωθεί ως “μη νοθευμένα” προϊόντα. Ωστόσο, κυκλοφορούν πολλά λάδια, που δηλώνονται ως αγνά ελαιόλαδα από το χωριό, που δε φέρουν φυσικά καμία επωνυμία και που είναι νοθευμένα ! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο προϊόν που επιλέγουμε, και να προσέχουμε να φέρει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ενός γνήσιου προϊόντος !

Πράγματα που πρέπει να προσέχω … πριν αγοράσω ελαιόλαδο !

Νο 1 : Η συσκευασία

Η συσκευασία είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε και μας δίνει την πρώτη εικόνα την ποιότητα του προϊόντος ! Στην συσκευασία πρέπει πάντοτε να αναγράφονται όλοι οι έλεγχοι από τους οποίους έχει περάσει το προϊόν, αλλά και όλα τα στοιχεία που προστάζει η νομοθεσία. Φυσικά θα πρέπει να ελέγχουμε το πώμα του δοχείου το οποίο θα πρέπει να είναι καλά σφραγισμένο. Τέλος, προτιμούμε φιάλες με σκούρο χρώμα γυαλιού που προφυλάσσουν καλύτερα το ελαιόλαδο !

Νο 2 : Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος

Πριν από οποιαδήποτε αγορά ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται επάνω στη συσκευασία του προϊόντος ! Ένα ελαιόλαδο καλής ποιότητας μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 12 έως 18 μήνες από την ημερομηνία της παραγωγής του. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται υποχρεωτικά τόσο η ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος όσο και η ημερομηνία λήξης του. Έτσι, πρέπει να επιλέγουμε τις συσκευασίες εκείνες που η ημερομηνία αγοράς είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή με την ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος.

Νο 3 : Η υφή του προϊόντος

Τόσο το χρώμα όσο και η καθαρότητα (η διαύγεια) που έχει το κάθε ελαιόλαδο, μας μαρτυρά πολλά πράγματα για την ποιότητά του ! Φυσικά, λόγω των πολλών ποικιλιών που κυκλοφορούν, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις, να αποφανθεί για την ποιότητα του ελαιόλαδου από το χρώμα του ή τη γεύση του. Ωστόσο αυτό που πρέπει σε γενικές γραμμές να γνωρίζουμε, είναι πως προτιμούμε ελαιόλαδα με απόχρώσεις του πράσινους χρώματος (από ανοιχτό πράσινο έως σκούρο πράσινο) και αποφεύγουμε ελαιόλαδα που έχουν πιο ωχρή λευκή ή κίτρινη χρωματική απόχρωση. Σημαντικό επίσης είναι το ελαιόλαδο που επιλέγουμε να είναι διαυγές !

Comments are closed.